Intussen op de werkvloer deel 3: Empathie
In deze serie schrijf ik over mijn avonturen op de werkvloer
Werken met wat er is. Dat vind ik leuk (Voor de Boomers onder ons: niet voor niets zaten mijn broer en ik vroeger elke woensdag ruim op tijd klaar voor een nieuwe aflevering “Mc Guiver” op telvisie). Dure externe inhuur is minder vaak nodig dan we soms denken. In elke organisatie is onverwacht en soms verborgen talent te mobiliseren.
Zo maakten Amir en ik een leuke workshop over empathie in het kader van teamsamenwerking. Amir omdat hij extreem goed kan tekenen en ik omdat ik een expert ben op het gebied van gebrek aan empathie.
Empathie is een ondergewaardeerd element in samenwerking (Ik zeg ‘element’, omdat empathie in werkvloerverband vaak het midden lijkt te houden tussen een eigenschap en een vaardigheid). Empathie helpt bij het opbouwen van vertrouwen in een team, het vermogen om conflicten op te lossen en het includeren van mensen en dus ideeën bij bijvoorbeeld het vinden van een (onorthodoxe) oplossing.
In de workshop laten Amir en ik wat beginselen rond empathie de revue passeren specifiek met het oog op samenwerken. De workshop geeft inzicht in het concept ‘theory of mind’, maakt bewust van het feit dat empathie niet absoluut is maar situationeel en laat de deelnemers oefenen met situaties uit eigen ervaring aan de hand van tekenen.
Verwacht een basis, een startpunt – geen diepgravende training. Amir en ik reiken concrete en toepasbare instrumenten aan die je kan gebruiken om empathie op de werkvloer te ontdekken, omarmen en tonen. Bovendien leert Amir je een beetje tekenen. Had ik al gezegd dat hij heel goed kan tekenen?
Werk je bij (een onderdeel van) de Rijksoverheid en wil je dat wij deze workshop gratis met jouw team komen doen? Laat het ons weten!